Nioutze Ho

B I O G R A F I E


Nioutze Ho (1950) is geboren in Tchekiang, China. Al op jonge leeftijd vertrok zij met haar familie naar Hong Kong en vandaar enige jaren later naar Parijs, waar zij verder opgroeide. Sinds 1980 woont zij, na een verblijf van ruim vier jaar in Australië, in Nederland.

In haar werk is duidelijk de invloed van haar Chinese afkomst zichtbaar, nog versterkt door de indrukken van enkele reizen naar haar geboorteland, waar zij zich heeft verdiept in de Chinese klassieke schilderkunst en kalligrafie.

De combinatie van oosterse mystiek en westerse technieken geeft haar werk een ‘sacrale’ uitstraling en het gebruik van Chinese tekstfragmenten en lettertekens verhoogt het mystieke gehalte. De toepassing van kalligrafische beeldelementen wordt gerechtvaardigd door de wijze waarop deze tekens zijn geïntegreerd in het beeld. De beeldtaal blijft echter primair en bepaalt het werk.

In de schilderijen met als thema ‘Boeddha’ is deze mystiek nadrukkelijk aanwezig, terwijl in haar andere werk oude culturen centraal staan. De kracht van het werk wordt voor een groot gedeelte bepaald door het kleurgebruik. Het gaat daarbij vooral om het intensiveren van de sfeer.

In elk van haar werken is een verhaal verwerkt, zoals bijvoorbeeld het leven en de leer van Boeddha, de trots van de Masaï en de Griekse mythologie, werk dat wellicht het best als ‘mystiek impressionisme’ zou kunnen worden omschreven.

Haar recente werk is persoonlijker. Zij beeldt haar innerlijke belevenissen af, zoals in het vierluik ‘De weg naar de Boeddha en de weg terug naar mijzelf’. Deze werken zijn ‘rustiger’, de kleuren zachter en de onderwerpen zijn los van de afbeeldingen van Boeddha. Mystiek en oude culturen zullen haar echter altijd blijven boeien.

Opleiding:

Lerarenopleiding Tekenen, Hogeschool Windesheim, Zwolle (1988 - 1992)
Opleiding Fashion Design, Perth Technical College, Perth (1977 - 1979)
Opleiding Beeldende Kunsten, École d’Art Plastique, Parijs (1971 - 1972)

info
galerie
info
Powered by-hullo 3D Design Studio
exposities
contact